A költség alapú értékelés és a szabályozó ökoszisztéma szolgáltatások szerepe a belvizes területek vizes élőhellyé alakításában

  • Pinke Zsolt Szent István Egyetem, Környezettudományi Doktori Iskola Táj- és Környezetgazdálkodási Intézet, Agrár-környezetgazdálkodási Tanszék
Kulcsszavak: aszály, belvíz, tájrehabilitáció, VGT, Víz Keret Irányelv, VKI, zónarendszer

Absztrakt

Az Európai Víz Keretirányelv (VKI) első számú célja vizeink jó állapotának megőrzése és helyreállítása. Megvalósításával kontinentális léptékű tájrehabilitációs program vette kezdetét. Magyarország számára, ahol egymillió hektár belvízérzékeny szántóföld fekszik és a szántóföldi művelésben álló terület 40-45 %-a súlyosan aszályos zónában található, az agrárium és a természetvédelem szempontjából egyaránt történelmi jelentőségű a VKI célok megvalósítása. Az alábbiakban közölt vizsgálati eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a belvízérzékeny szántók többségén a gazdálkodás hosszú idősoron komoly veszteségekkel jár és csak közösségi finanszírozás mellett tartható fenn. Ebben a zónában az elmúlt 100 évből 32-ben a GDP, a GNI vagy az export 0,5-1 %-át meghaladó aszály- és belvízkárok érték a gazdálkodókat, de relatív vízhiány vagy víztöbblet következtében a szántóföldi kultúrák szinte minden évben károsodtak. Ezzel szemben a belvizes zóna táji adottságai miatt olyan potenciális természeti szolgáltatásokkal rendelkezik, melyek hasznából a földhasználók és a közösség egyaránt részesedni jogosultak. Ilyen szolgáltatás a belvizes területek víztározó kapacitása, melyek árvízvédelmi hasznosítása a Tiszavölgyben, az elkerülhetetlen árvízvédelmi beruházások kiváltásával, 530 500.- Ft/ha értékű szolgáltatást nyújthat.

Hivatkozások

Benő, D. & Pinke, Zs. (2011): Ártér rehabilitáció célterületeinek leválogatása fuzzy módszerrel a Hortobágy-Sárréten. In: Lóki József (szerk): Az elmélet és gyakorlat találkozása a térinformatikában. II. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás tanulmánykötete. Debrecen, pp. 271–278.

Kohlheb, N., Podmaniczky, L. & Skutai, J. (2010): A környezetbarát mezőgazdaság. SZIE-MKK-KTI. Budapest. http://www.mgszt.hu. Letöltve: 2010. 10. 08.

Koncsos, L. (2011): Árvízvédelem és szabályozás. In: Somlyódy László (szerk.): Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok. MTA Köztestületi stratégiai feladatok, Budapest, pp. 207-232.

Marjainé Szerényi, Zs. & Zsóka, Á. & Rákosi, J. (2011): Implementation of Water Framework Directive Obligations in Hungary: Estimating Benefits of Development Activities in Two Pilot Areas. In: Burritt, R., Schaltegger, S., Bennett, M., Pohjola, T. & Csutora, M. (Eds.): Environmental Management Accounting and Supply Chain Management. Springer, Heidelberg, pp. 301-316.

MA. (2005): Ecosystems and Human Well-Being: Synthesis report. Island Press, Washington D.C.

Pálfai, I. (2004): Belvizek és Aszályok Magyarországon. Hidrológiai tanulmányok. Budapest.

Pinke, Zs. (2010): Chapter on the Preparation of the Spatial Planning Program Titled Floodplain Rehabilitation Model in Hortobágy-Sárrét. In: „Félidőben” A közép-európai terület-, település-, vidék- és környezetfejlesztéssel foglalkozó doktori iskolák találkozója és konferenciája. IV. Környezet-gazdaságtani PhD-konferencia. Évkönyv I-IV. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális és Politikai Gazdaságtan Doktori Iskola, Pécs, I. pp. 207–224.

VGT 2010 = A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv. (2010): közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság.

Megjelent
2012-12-31