Módszertani megfontolások és tapasztalatok egy alternatív élelmiszer-közösség tagjainak mentális rendszertérképezése kapcsán
Absztrakt
Diszciplínákon átívelő konszenzus támasztja alá, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszerek fenntarthatatlan módon működnek és jelentős mértékben hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez és a természetes környezet pusztulásához. Az utóbbi években tapasztalt extrém események ráirányították a közfigyelmet arra, hogy az élelmiszer-ellátás és -fogyasztás megszokott módjai súlyos szocioökológiai kihívásokkal néznek szembe. Tanulmányunk célja, hogy egy valós példán keresztül mutassa be a modellezés technikáját. A rendszertérképezés módszertani családjába tartozó mentális modellezés alkalmas eszköz az olyan complex rendszerek, mint például az élelmiszerrendszerek holisztikus értelmezésére és ábrázolására, ami lehetőséget nyújt a problémák és beavatkozási pontok rendszerszintű összefüggéseinek feltérképezésére. A kutatásba bevont közösség a Gazda-Molnár-Pék hálózat, amely környezetbarát és etikus termesztésből származó kenyérgabonából készült sütőipari termékek előállításával foglalkozó szereplőket foglal magába. A tanulmány empirikus hátterét tíz hálózattaggal készült, direkt elicitációra támaszkodó mentális modell adja. Ezek a modellek a közös alkotás keretében, félig strukturált interjú protokollba ágyazva feltárták azokat a kognitív konstrukciókat, amelyekkel a résztvevők a konvencionális sütőipari értéklánc fenntarthatatlan természetét leírják és magyarázzák, valamint azonosították azokat a kitörési pontokat, amelyek az értéklánc fenntarthatósági átmenetének mozgatórugói lehetnek. Tanulmányunk elsősorban módszertani fókuszú, ennek megfelelően az empíria gyűjtésének és feldolgozásának folyamatát kívánja végigjárni, bemutatva a módszer előnyeit és korlátait, valamint alkalmazásának további lehetőségeit.
Hivatkozások
Akimowicz, M. – Cummings, H. – Landman, K. (2016): Green lights in the Greenbelt? A qualitative analysis of farm investment decision-making in peri-urban Southern Ontario. Land Use Policy 55 24–36. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2016.03.024
Barbrook-Johnson, P. – Penn, A. S. (2022): Systems Mapping: How to build and use causal models of systems. Cham: Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-031-01919-7
Béné, C. – Oosterveer, P. – Lamotte, L. – Brouwer, I. D. – de Haan, S. – Prager, S. D. – Talsma, E. F. – Khoury, C. K. (2019): When food systems meet sustainability – Current narratives and implications for actions. World Development 113 116–130. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2018.08.011
Benedek, Z. (2023): On the transformative potential of Hungarian local food-buying clubs. Frontiers in Sustainable Food Systems 7 1124877. https://doi.org/10.3389/fsufs.2023.1124877
Braun, V. – Clarke, V. (2012) Thematic analysis. In Cooper, H. – Camic, P. M. – Long, D. L. – Panter, A. T. – Sher, K. J. (szerk.): APA handbook of research methods in psychology, Vol 2: Research designs: Quantitative, qualitative, neuropsychological, and biological. Washington: American Psychological Association, 57–71.
Braun, V. – Clarke, V. (2021a): Can I use TA? Should I use TA? Should I not use TA? Comparing reflexive thematic analysis and other pattern‐based qualitative analytic approaches. Counselling and Psychotherapy Research 21(1): 37–47. https://doi.org/10.1002/capr.12360
Braun, V. – Clarke, V. (2021b): One size fits all? What counts as quality practice in (reflexive) thematic analysis? Qualitative Research in Psychology 18(3): 328–352. https://doi.org/10.1080/14780887.2020.1769238
Braun, V. – Clarke, V. (2022): Thematic analysis: A practical guide. SAGE Publications.
Castellani, B. (2019): Map of the complexity sciences. Durham University, Art & Science Factory. Elérhető: https://www.art-sciencefactory.com/complexity-map_feb09.html
Cornish, F. – Gillespie, A. – Zittoun, T. (2014) Collaborative analysis of qualitative data. InThe SAGE Handbook of Qualitative Data Analysis. London: SAGE Publications Ltd, 79–93.
Csutora, M. – Zsóka, Á. (2018) Fogyasztás csökkentése a jóllét megőrzése mellett? A gazdasági válság tanulságai fenntarthatósági szempontból. InKörnyezet, gazdaság, társadalom. Tanulmányok Kerekes Sándor 70. születésnapja tiszteletére. Kaposvár: Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, 93–105.
Dentoni, D. – Cucchi, C. – Roglic, M. – Lubberink, R. – Bender-Salazar, R. – Manyise, T. (2023): Systems Thinking, Mapping and Change in Food and Agriculture. Bio-Based and Applied Economics 11(4): 277–301. https://doi.org/10.36253/bae-13930
Dipu, M. A. – Jones, N. A. – Aziz, A. A. (2022): Drivers and barriers to uptake of regenerative agriculture in southeast Queensland: a mental model study. Agroecology and Sustainable Food Systems 46(10): 1502–1526. https://doi.org/10.1080/21683565.2022.2114120
Douglas, E. M. – Wheeler, S. A. – Smith, D. J. – Overton, I. C. – Gray, S. A. – Doody, T. M. – Crossman, N. D. (2016): Using mental-modelling to explore how irrigators in the Murray–Darling Basin make water-use decisions. Journal of Hydrology: Regional Studies 6 1–12. https://doi.org/10.1016/j.ejrh.2016.01.035
El Bilali, H. (2019): Research on agro-food sustainability transitions: A systematic review of research themes and an analysis of research gaps. JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION.
Elsawah, S. – Guillaume, J. H. A. – Filatova, T. – Rook, J. – Jakeman, A. J. (2015): A methodology for eliciting, representing, and analysing stakeholder knowledge for decision making on complex socio-ecological systems: From cognitive maps to agent-based models. Journal of Environmental Management 151 500–516. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2014.11.028
Ericksen, P. J. (2008): Conceptualizing food systems for global environmental change research. Global Environmental Change 18(1): 234–245. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2007.09.002
Etikan, I. – Musa, S. A. – Alkassim, R. S. (2016): Comparison of Convenience Sampling and Purposive Sampling. American Journal of Theoretical and Applied Statistics 5(1): 1–4. https://doi.org/10.11648/j.ajtas.20160501.11
European Commission. Joint Research Centre. (2022): Concepts for a sustainable EU food system: reflections from a participatory process. LU: Publications Office. Elérhető: https://data.europa.eu/doi/10.2760/381319
European Environment Agency. (2019): Sustainability transitions: policy and practice. Luxembourg: Publications Office of the European Union. Elérhető: https://data.europa.eu/doi/10.2800/641030
European Environment Agency. (2022): Transforming Europe’s food system: assessing the EU policy mix. LU: Publications Office. Elérhető: https://data.europa.eu/doi/10.2800/295264
Fekete, M. (2017): Rendszertérképezés alkalmazása a hazai demenciastratégia megalapozásához. VEZETÉSTUDOMÁNY 48(12): 24–32. https://doi.org/doi.org/10.14267/VEZTUD.2017.12.03
Findlater, K. M. – Satterfield, T. – Kandlikar, M. (2019): Farmers’ Risk‐Based Decision Making Under Pervasive Uncertainty: Cognitive Thresholds and Hazy Hedging. Risk Analysis 39(8): 1755–1770. https://doi.org/10.1111/risa.13290
Funtowicz, S. – Ravetz, J. (2018): Post-normal science. Companion to environmental studies 443–447.
Ghadiri, M. – Newell, R. – Krawchenko, T. (2024): Participatory System Mapping for Food Systems: Lessons Learned from a Case Study of Comox Valley, Canada. Challenges 15(2): 22. https://doi.org/10.3390/challe15020022
Golafshani, N. (2015): Understanding Reliability and Validity in Qualitative Research. The Qualitative Report. https://doi.org/10.46743/2160-3715/2003.1870
Gori, F. – Castellini, A. (2023): Alternative Food Networks and Short Food Supply Chains: A Systematic Literature Review Based on a Case Study Approach. Sustainability 15(10): 8140. https://doi.org/10.3390/su15108140
Hanger-Kopp, S. – Lemke, L. K.-G. – Beier, J. (2024): What qualitative systems mapping is and what it could be: integrating and visualizing diverse knowledge of complex problems. Sustainability Science 19(3): 1065–1078. https://doi.org/10.1007/s11625-024-01497-3
Harper, S. – Dorton, S. (2019): A Context-Driven Framework for Selecting Mental Model Elicitation Methods. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting 63(1): 367–371. https://doi.org/10.1177/1071181319631422
Hölscher, K. – Wittmayer, J. M. – Hirschnitz-Garbers, M. – Olfert, A. – Walther, J. – Schiller, G. – Brunnow, B. (2021): Transforming science and society? Methodological lessons from and for transformation research. Research Evaluation 30(1): 73–89. https://doi.org/10.1093/reseval/rvaa034
Johnson-Laird, P. N. (1995): Mental models: towards a cognitive science of language, inference, and consciousness. 6. print. Cambridge, Mass: Harvard Univ. Press.
Jones, N. A. – Ross, H. – Lynam, T. – Perez, P. (2014): Eliciting Mental Models: a Comparison of Interview Procedures in the Context of Natural Resource Management. Ecology and Society 19(1): art13. https://doi.org/10.5751/ES-06248-190113
Jones, N. A. – Ross, H. – Lynam, T. – Perez, P. – Leitch, A. (2011): Mental Models: An Interdisciplinary Synthesis of Theory and Methods. Ecology and Society 16(1): art46. https://doi.org/10.5751/ES-03802-160146
Király, G. (2017): Rendszerek és kapcsolatok : A részvételi rendszermodellezés módszerének bemutatása a felsőoktatásról készített oksági diagramok példáján. Vezetéstudomány-Budapest Management Review 48(4): 67–83. https://doi.org/doi.org/10.14267/VEZTUD.2017.04.09
Király, G. – Géring, Z. – Csillag, S. – Gáspár, T. – Köves, A. (2015): Iskola a jövőben? Educatio 28(3): 108–115.
Király, G. – Köves, A. – Pataki, G. – Kiss, G. (2014): Rendszermodellezés és részvétel: egy magyar kísérlet tanulságai. Szociológiai Szemle 24(2): 90–115.
Király, G. – Köves, A. – Pataki, G. – Kiss, G. (2016): Assessing the Participatory Potential of Systems Mapping. Systems Research and Behavioral Science 33(4): 496–514. https://doi.org/10.1002/sres.2374
Király, G. – Miskolczi, P. (2016): A részvétel dinamikája - Rendszerdinamika és részvétel: empirikus áttekintés. Replika-Társadalomtudományi folyóirat 100(5): 103–129.
Köhler, J. – Geels, F. W. – Kern, F. – Markard, J. – Onsongo, E. – Wieczorek, A. – Alkemade, F. – Avelino, F. – Bergek, A. – Boons, F. – Fünfschilling, L. – Hess, D. – Holtz, G. – Hyysalo, S. – Jenkins, K. – Kivimaa, P. – Martiskainen, M. – McMeekin, A. – Mühlemeier, M. S. – Nykvist, B. – Pel, B. – Raven, R. – Rohracher, H. – Sandén, B. – Schot, J. – Sovacool, B. – Turnheim, B. – Welch, D. – Wells, P. (2019): An agenda for sustainability transitions research: State of the art and future directions. Environmental Innovation and Societal Transitions 31 1–32. https://doi.org/10.1016/j.eist.2019.01.004
Köves, A. – Gáspár, J. – Matolay, R. (2020): Művészet és társadalomtudomány együttműködése a posztnormál tudományfelfogás keretein belül: backcasting kutatási eredmények egy interaktív színházi kalandjátékban. Magyar Tudomány 181(2): 210–221. https://doi.org/10.1556/2065.181.2020.2.7
LaMere, K. – Mäntyniemi, S. – Vanhatalo, J. – Haapasaari, P. (2020): Making the most of mental models: Advancing the methodology for mental model elicitation and documentation with expert stakeholders. Environmental Modelling & Software 124 104589. https://doi.org/10.1016/j.envsoft.2019.104589
Lang, D. J. – Wiek, A. – Bergmann, M. – Stauffacher, M. – Martens, P. – Moll, P. – Swilling, M. – Thomas, C. J. (2012): Transdisciplinary research in sustainability science: practice, principles, and challenges. Sustainability Science 7(S1): 25–43. https://doi.org/10.1007/s11625-011-0149-x
Maxwell, J. A. – Chmiel, M. (2014) Generalization in and from Qualitative Analysis. InThe SAGE Handbook of Qualitative Data Analysis. 55 City Road: SAGE Publications, Inc., 540–553.
Meadows, D. H. (2008): Thinking in Systems. A Primer. White River Junction: Chelsea Green Publishing Company.
Michel-Villarreal, R. – Hingley, M. – Canavari, M. – Bregoli, I. (2019): Sustainability in Alternative Food Networks: A Systematic Literature Review. Sustainability 11(3): 859. https://doi.org/10.3390/su11030859
Özesmi, U. – Özesmi, S. L. (2004): Ecological models based on people’s knowledge: a multi-step fuzzy cognitive mapping approach. Ecological Modelling 176(1–2): 43–64. https://doi.org/10.1016/j.ecolmodel.2003.10.027
Plank, C. – Stotten, R. – Hafner, R. (2024): Values-based modes of production and consumption: analyzing how food alternatives transform the current food regime. Frontiers in Sustainable Food Systems 8 1266145. https://doi.org/10.3389/fsufs.2024.1266145
Rouse, W. B. – Morris, N. M. (1986): On looking into the black box: Prospects and limits in the search for mental models. Psychological bulletin 100(3): 349–363. https://doi.org/10.1037/0033-2909.100.3.349
Scoones, I. – Leach, M. – Smith, A. – Stagl, S. – Stirling, A. – Thompson, J. (2007): Dynamic Systems and the challenge of Sustainability. University of Sussex. Elérhető: https://hdl.handle.net/10779/uos.23365931.v1
Tessier, L. – Bijttebier, J. – Marchand, F. – Baret, P. V. (2021): Cognitive mapping, flemish beef farmers’ perspectives and farm functioning: a critical methodological reflection. Agriculture and Human Values 38(4): 1003–1019. https://doi.org/10.1007/s10460-021-10207-z
Tregear, A. (2011): Progressing knowledge in alternative and local food networks: Critical reflections and a research agenda. Journal of Rural Studies 27(4): 419–430. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2011.06.003
Van Den Broek, K. L. – Luomba, J. – Van Den Broek, J. – Fischer, H. (2023): Content and complexity of stakeholders’ mental models of socio-ecological systems. Journal of Environmental Psychology 85 101906. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2022.101906
Van Den Broek, K. L. – Negro, S. O. – Hekkert, M. P. (2024): Mapping mental models in sustainability transitions. Environmental Innovation and Societal Transitions 51 100855. https://doi.org/10.1016/j.eist.2024.100855