A színháztörténet-írás nagylelkűségéről

Eugenio Barba–Nicola Savarese: A színház öt kontinense. Tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyvéről

  • Timár András Színház- és Filmművészeti Egyetem
Kulcsszavak: színháztudomány, történelmi-filozófiai elemzés, testhasználat, művészeti oktatás

Absztrakt

A színházrendező Barba a színháztudós Savarese rendszerező támogatásával mintegy ötven év szakmai tapasztalatát formálták kötetük képi és szövegvilágában diszkurzussá, tudatosan és sokszorosan felhívva a figyelmünket arra, hogy szándékuk szerint nem teoretikus-fogalomalkotó, hanem gyakorlati munkát végeznek. Teszik ezt annak tudatában, hogy a színháztudomány a barbai életművet a színházantropológia, az inter- és transzkulturalitás meghatározó viszonyítási pontjának tekinti, s mint ilyen, mindenképpen hozzájárul a színháztudomány teoretikusságához. Mivel ezek a járulékos technikák nemcsak a különböző történelmi korszakokban, hanem az összes színházi hagyományban ismétlődnek, ezért összehasonlító áttekintésük azt mutatja, hogy a színész materiális kultúrája változatos folyamataival, formáival és stílusaival abból fakad, ahogyan ugyanazokra a gyakorlati szükségletekre reagálnak.

Hivatkozások

Eugenio Barba–Nicola Savarese. 2020. A színész titkos művészete. Színházantropológiai szótár. Ford. Regős János, Rideg Zsófia. Budapest: Károli Gáspár Református Egyetem–L’Harmattan Kiadó.

Jean-François Lyotard. 1993. „A posztmodern állapot.” In A posztmodern állapot. Jürgen Habermas, Jean-François Lyotard, Richard Rorty, ford. Bujalos István–Orosz László. Budapest: Századvég.

W. J. T. Mitchell: „A képi fordulat.” Ford. Hornyik Sándor, Balkon, 2007/11–12.

Timár András. 2021. „Eugenio Barba és Nicola Savarese: A színész titkos művészete. Színházantropológiai szótár.” Uránia 1: 104–109.

Megjelent
2022-12-15
Hogyan kell idézni
TimárA. (2022). A színháztörténet-írás nagylelkűségéről: Eugenio Barba–Nicola Savarese: A színház öt kontinense. Tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyvéről. Uránia Interdiszciplináris Folyóirat, 2(2), 151-159. Elérés forrás https://ojs3.mtak.hu/index.php/urania/article/view/16482
Folyóirat szám
Rovat
Recenzió