Helyettesíthető-e az állapot specifikus, páciens önértékelésen alapuló kérdőív generikus kérdőívvel a derékfájdalom ellátási eredményességének felmérésében?

Kulcsszavak: Egészségügyi ellátás minőségének felmérése, ellátás minősége, betegek által jelentett eredmények, deréktáji fájdalom

Absztrakt

ABSZTRAKT

Az egészségügyi ellátás szolgáltatói szintű minőségértékelésének ki kell terjednie a páciens szempontjaira is, azonban erre a megközelítésre nincsenek elterjedt megoldások. Lehetőségként egy általános, így széles körben alkalmazható Patient Reported Outcomes Measure (PROM) kérdőív is alkalmazható a páciensek egészségi állapotukról való önértékelésének megismerésére. Ezt figyelembevéve a jelenlegi tanulmány azt kívánta megvizsgálni, hogy egy általánosan használható (generikus) kérdőív megbízhatóan helyettesíthet-e egy betegség-specifikus kérdőívet az ellátás eredményességének mérése során a deréktáji fájdalomban szenvedő betegek körében.

2019 januárja és decembere között három magyarországi kórházban végeztünk előtte és utána vizsgálatot kérdőíves felméréssel. Igazolt derékfájásban szenvedő, műtéti indikációval rendelkező felnőttek vehettek részt a vizsgálatban. Az SF-36 Health Survey (SF-36) és a Roland-Morris Disability Questionnaire (RMDQ) kérdőíveket használtuk. Többváltozós lineáris regressziós elemzéseket végeztünk annak kiderítésére, hogy a két kérdőív eredményei között milyen összefüggés van, és hogyan magyarázza az egészségügyi ellátást végző szolgáltató a beteg neme és az iskolai végzettség a számított PROM alapú eredményesség-mutatók különbségeit.

Az SF-36 alskálán alapuló eredményesség-mutatók közül a fizikai egészség (role physical) és a fizikai működés (physical functioning) szignifikánsan korreláltak az RMDQ eredményesség-mutatójával. Az alkalmazott skálák esetében meghatározott minimális klinikailag fontos különbséget (MCID)figyelembe véve az elemzés eredménye azt mutatta, hogy az SF-36 fizikai működés alskála alapú és az RMDQ alapú mutató azonos sorrendet hozott létre a résztvevő kórházak között.

Mivel az SF-36 fizikai működési alskálája hasonló eredményeket adott az RMDQ-hoz az ellátás eredményességét illetően, így az SF-36 kérdőív képes arra, hogy az egészségügyi szolgáltató között mérje és összehasonlítsa az ellátás eredményességét a deréktáji fájdalomban szenvedő betegek körében.

Megjelent
2023-12-18
Hogyan kell idézni
MihaliczaP., DombrádiV., Belicza Éva, KullmannL., & LámJ. (2023). Helyettesíthető-e az állapot specifikus, páciens önértékelésen alapuló kérdőív generikus kérdőívvel a derékfájdalom ellátási eredményességének felmérésében?. IME Innováció Menedzsment Egészségügy, 22(4), 16-23. https://doi.org/10.53020/IME-2023-402
Rovat
Cikkek