Kihívások és megoldási lehetőségek az orvostechnikai eszközök evidencia alapú értékelésében

  • Beáta Varga
  • Krisztina Ujhelyi
  • Tamás Rádai
  • Csandra Szloboda
  • Antal Zemplényi Pécsi Tudományegyetem
Kulcsszavak: evidenciafejlesztést szolgáló finanszírozás, valós környezetben gyűjtött adatok, orvostechnikai eszközök, feltételes támogatás, teljesítményalapú megállapodás

Absztrakt

Az új egészségügyi technológiák társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatos megalapozott döntéshez tudományos evidenciára van szükség az adott technológia klinikai előnyeiről és költségeiről. A tapasztalatok szerint azonban az orvostechnikai eszközök vonatkozásában – eltérő sajátosságaik miatt – a gyógyszerekhez képest kevesebb információ áll rendelkezésre.  

E nehézségre gyakorlati megoldást jelenthet a más országokban már ismert „coverage with evidence development” (CED, evidenciafejlesztést szolgáló finanszírozás). Ez a finanszírozási technika lehetővé teszi az adott orvostechnikai eszköz közfinanszírozását egy előre meghatározott átmeneti időtartamra. A CED időtartama alatt a finanszírozó és a gyártó valós életbeli adatokat gyűjt a technológia klinikai előnyeiről és költséghatékonyságáról, és a végleges finanszírozási döntés ezen adatok alapján, a CED értékelését követően születik meg. 

A CED által kínált lehetőségekben a technológia gyártói, a közfinanszírozó és az egészségügyi szakemberek is találhatnak ösztönzőket. Ennek ellenére Magyarországon és más közép- és kelet-európai országokban a CED-et jelenleg nem alkalmazzák. A cikk egyes nyugat-európai példák bemutatásával érzékelteti a lehetséges alkalmazási területek széles körét, melynek révén a CED hozzájárulhat a betegellátás eredményességének javulásához, miközben evidencia alapú eredmény generálása történik a végleges döntéshozatalhoz.

Megjelent
2022-11-03
Hogyan kell idézni
VargaB., UjhelyiK., RádaiT., SzlobodaC., & ZemplényiA. (2022). Kihívások és megoldási lehetőségek az orvostechnikai eszközök evidencia alapú értékelésében. IME Innováció Menedzsment Egészségügy, 21(3), 55-60. https://doi.org/10.53020/IME-2022-306
Rovat
Cikkek