A triázs minőségének felmérésére szolgáló módszer kialakítása a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Centrumában

  • Pasek Norbert HDF Military Hospital ED
  • Erika Sinka Lászlóné Adamik
Kulcsszavak: triázs, klinikai audit, sürgősségi ellátás, minőségellenőrzés, Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer

Absztrakt

Az utóbbi időszakban a betegforgalom jelentős növekedése tendenciává vált az intézményi sürgősségi ellátásban mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban. A sürgősségi betegosztályozás, a triázs – mint az állapotfelméréssel nyert adatok birtokában a besorolási szabályrendszernek megfelelő döntéshozatal – betegbiztonságra és szervezésre gyakorolt jelentősége ezzel párhuzamosan szintén egyre nő.

Jelen dolgozatban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Centrumában a triázs minőségének helyi szintű felmérésére, illetve a fejlesztés főbb irányainak meghatározására alkalmas módszer kialakítását mutatjuk be. A leírás során kitérünk a projektszemlélettel elvégzett tervezési fázisra, a klinikai audit módszerével végrehajtott adatgyűjtés és elemzés lépéseire, az indikátorok és mutatók meghatározására, a vizsgálattal nyert néhány részeredmény ismertetésére, illetve ezek vártnál alacsonyabb eredményei esetén az azokhoz vezető okok és a lehetséges megoldások vázolására.  

Tapasztalataink megerősítették, hogy a belső klinikai audit módszere teljes mértékben alkalmas a triázs minőségének felmérése, ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy a módszer egyes elemeinek alkalmazását mindig a helyi viszonyok figyelembevételével, az azokhoz való alkalmazkodással kell megtenni. A dolgozatban leírt, a triázs minőségének felmérésére létrehozott módszer alkalmas arra, hogy meghatározott időközönként felmérést végezzünk, illetve ezek eredményeit összevethessük, amely elengedhetetlen feltétele a triázs minőségfejlesztését célzó folyamatnak.  

Megjelent
2022-11-03
Hogyan kell idézni
NorbertP., & Sinka Lászlóné AdamikE. (2022). A triázs minőségének felmérésére szolgáló módszer kialakítása a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Centrumában. IME Innováció Menedzsment Egészségügy, 21(3), 26-33. https://doi.org/10.53020/IME-2022-303
Rovat
Cikkek