Bibliavasárnap

Ám 8,11–12 - Na, és te mire szomjazol?

  • Szente-Réth Katalin Magyarországi Evangélikus Egyház

Absztrakt

Annak ellenére, hogy a bibliavasárnapot az év bármely pontján megtarthatnánk (természetesen a jelentős ünnepeket leszámítva), mégis az a szokás alakult ki, hogy a reformáció ünnepe előtti vasárnap ünnepeljük. Ha ezt a hagyományt szeretnénk követni, akkor október 27-én, a Szentháromság ünnepe utáni 22. vasárnapon kerül sor az alkalomra. „Az ünnep nem önmagában egy könyvet, a szent könyvet állítja a gyülekezet elé, hanem Isten kinyilatkoztatásának legfontosabb és legtisztább formáját, amely Krisztusra mutat, Krisztust prédikálja. Isten teremtő, megváltó, megszentelő igéjét tartalmazza, és a testté lett Igéről, Jézus Krisztusról szól.” (Hafenscher 2010, 397. o.)

Információk a szerzőről

Szente-Réth Katalin, Magyarországi Evangélikus Egyház

iskolalelkész - Békéscsaba

Hivatkozások

Hafenscher Károly 2010. Liturgika. A keresztény istentisztelet protestáns megközelítésben, ökumenikus szellemben. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszéke – Luther Kiadó, Budapest.

Pecsuk Ottó (szerk.) 2008. Bibliaismereti kézikönyv. Kálvin Kiadó, Budapest.

Szabó Andor 1998. Ámósz könyvének magyarázata. In: Tóth Kálmán et al.: Jubileumi kommentár. A Szentírás magyarázata. 2. köt. Kálvin Kiadó, Budapest.

Yancey, Philip – Stafford, Tim 2014. Magyarázatos Biblia. Philip Yancey és Tim Stafford jegyzeteivel. Harmat Kiadó – Veritas Kiadó, Budapest.

Megjelent
2024-10-16
Rovat
Az igehirdető műhelye