Ritka vagy gyakori betegség a pulmonalis hypertonia?

  • Dr. Karlócai Kristóf Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika
Kulcsszavak: pulmonalis hypertonia, pulmonalis artériás hypertonia, krónikus tromboembóliás pulmonalis hypertonia, szívelégtelenség

Absztrakt

A pulmonalis hypertonia (PH) diagnosztikája, osztályozása jól meghatározott kritériumokhoz kötött. Bár a pulmonalis artériás hypertonia (PAH) ritka betegség, a pulmonalis hypertonia teljes populációja egyáltalán nem kicsi, így a differenciáldiagnosztika a mindennapi belgyógyászati ellátásnak is része. A betegek részletes kivizsgálása, gondozása, speciális pulmonalis hypertonia centrumokhoz kötött. A korszerű kombinált kezeléseknek köszönhetően a túlélési adatok az utóbbi évtizedekben gyökeres javulást mutatnak.

 

Információk a szerzőről

Dr. Karlócai Kristóf, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika

Belgyógyász, kardiológus, érdeklődési területe a kisvérköri keringés, a pulmonális hypertonia számos diagnosztikus és terápiás eljárásának hazai bevezetője. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján működő PAH centrum vezetője. Részt vesz a graduális és posztgraduális oktatásban, számos könyvfejezet szerzője. Korábban a szívtranszplantációval foglalkozott, az első hazai irányelv kidolgozója.

Megjelent
2023-05-15
Rovat
Összefoglaló közlemény