Takotsubo cardiomyopathia

  • Dr. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, Klinikai Központ, Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Budapest
  • Dr. Vértesaljai Márton Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Kulcsszavak: Takostubo cardiomyopathia, stressz cardiomyopathia, átmeneti bal kamra csúcsi kitágulással járó tünetegyüttes

Absztrakt

Összefoglalás: A Takotsubo cardiomyopathia általában egy heveny, átmeneti szívbetegség. Leggyakrabban intenzív érzelmi vagy fizikai stressz váltja ki. A beteg hirtelen mellkasi fájdalmat vagy fulladást érez, ezért akut coronaria szindróma gyanúja miatt általában szívkatéterezésre kerül sor. Legtöbbször a bal kamra csúcsi fele gömbszerűen kitágul, amelyet az echokardiográfia rögzít. A koszorúérbetegség leggyakrabban kizárható. A kórjóslat jó, a beteg panaszai gyorsan megszűnnek, a bal kamra mozgászavara is 3-4 hét alatt megszűnik. Kezdetben azonban akár cardiogen shock is felléphet. Kezelése nem egyértelmű, de a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer gátlószerei és a béta-receptor-blokkolók kontraindikáció hiányában kedvező hatásúak lehetnek.

Információk a szerzőről

Dr. Nagy Viktor, Semmelweis Egyetem, Klinikai Központ, Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Budapest

Orvosi pályáját 1978-ban kezdte a Károlyi Kórház II. (Kardiológiai) Belgyógyászati Osztályán. Belgyógyász és kardiológiai szakvizsgát követően, 1996 óta dolgozik a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikáján, illetve annak jogutódján, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinikán, vezeti a klinikán működő Hypertonia Központot. 2019-ig tagja volt a Magyar Kardiológusok Társasága Tanácsadó Testületének, és vezette előbb a Társaság Hypertonia, majd a Gyógyszerterápiás és Biomarker Munkacsoportját. Felnőtt transthoracalis, és hypertonia licencvizsgákkal, továbbá Európai Kardiológus Diplomával rendelkezik. Az Orvosi Hetilap szerkesztője.

 

Megjelent
2024-03-01
Rovat
Összefoglaló közlemény