Titán nanorészecskék hatása az emberi egészségre
Absztrakt
A közlemény aktualitását az adja, hogy a közelmúltban megjelent élelmiszer-adalékanyagokról szóló európai uniós rendelet megtiltja a titán-dioxid (E171) felhasználását az élelmiszerekben. A titán a periódusos rendszer 22. eleme, a földön a 10. leggyakoribb elem, ami főleg titán-dioxid (TiO2) formában található. Nemcsak a fém- és festékipar használja a titánt, hanem étrend-kiegészítőként is széles körben használták mostanáig. Pékáruk, bevonatok, rágógumik, fehér csokoládé, italfehérítők, ízesített italok (pl. üdítők, italporok), szószok, feldolgozott hal- és halászati termékek (pl.: füstölt hal) adalékanyagaként is alkalmazták. A titán-dioxidnak semmilyen tápértéke nincs, csupán azért alkalmazzák, hogy az ételnek, italnak fehér színt, ragyogást adjon. A gyógyszeripar a tabletták és kapszulák készítéséhez használ(t) titán-dioxidot. Miután kiderült, hogy a titánium nanorészecskék bár kis mértékben, de felszívódnak és a szervezetben felhalmozódnak, továbbá krónikus gyulladást, malignus betegségeket is okozhatnak, 2022-ben európai élelmiszerbiztonsági ügynökség rendeletet adott ki a titánium élelmiszerekben történő alkalmazásának tilalmáról. A gyógyszerekre vonatkozó EU-rendelet kiadásának határideje 2025. A titánkérdés paradoxonának tekinthető, hogy az onkológiában több titántartalmú tumorellenes gyógyszert alkalmaznak, és zajlik a kutatás egyre hatékonyabb gyógyszerek irányába.
Copyright (c) 2024 Szerző
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.