Gasztroenterológiai-kardiológiai konszenzus a hatékony gasztroprotekció szükségességéről antithrombotikus kezelés alkalmazásakor

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság és a Magyar kardiológusok Társaságának közös állásfoglalása

Abstract

Az antitrombotikus (thrombocyta-gátló – TAG és antikoaguláns) szerek alkalmazása nélkülözhetetlen a szív- és érrendszeri (cardiovascularis-CV) betegségek kezelésében. Az antitrombotikus szerek alkalmazása
azonban növeli a tápcsatornai vérzések kockázatát. A megelőzés során a CV és a gasztrointesztinális (GI) kockázati tényezőket egyaránt figyelembe kell venni és hatékony gyomornyálkahártya-védelmet gasztroprotekciót) kell alkalmazni. A gasztroprotekció alapja a hatékony savszekréció-gátlás. A protonpumpagátló (PPI) szerek biztosítják a leghatékonyabb gasztroprotekciót. Az antitrombotikus kezelés során az esetek egy részében nem történik hatékony gasztroprotekció, amely a PPI elégtelen alkalmazásával magyarázható. A hatékony gasztroprotekciót illetően jelenleg nem áll rendelkezésre naprakész magyar útmutató vagy ajánlás. A közlemény a legújabb evidenciák tükrében, elismert hazai kardiológus és gasztroenterológus szakértők multidiszciplináris konszenzusa alapján összefoglalja az antitrombotikus kezelés során alkalmazandó gasztroprotekció legfontosabb gyakorlati szempontjait.

Published
2024-07-01
How to Cite
Herszényi, László, Dániel Aradi, Szabolcs Békássy, Zoltán Járai, Márk Juhász, KissRóbert Gábor, Endre Kolossváry, Sándor Nárdai, Gábor Simonyi, Mihály Szőnyi, János Tomcsányi, Péter Torzsa, Zsolt Tulassay, Áron Vincze, and Dávid Becker. 2024. “Gasztroenterológiai-kardiológiai Konszenzus a hatékony Gasztroprotekció szükségességéről Antithrombotikus kezelés alkalmazásakor: A Magyar Gasztroenterológiai Társaság és a Magyar kardiológusok Társaságának közös állásfoglalása”. Hungarian Archives of Internal Medicine 77 (3). Budapest, 133-44. https://doi.org/10.59063/mba.2024.77.3.1.
Section
Összefoglaló közlemény