Körtánccal és táncterápiával a hátrányokkal küzdő tehetségekért

  • Katalin Borbáth PTE OTDI
Kulcsszavak: tehetséggondozás, szakrális tánc, körtánc, táncterápia

Absztrakt

Kultúrák találkozása különleges minőséget hoz létre. Így igaz a szakrális körtánc, a táncterápia és a tehetséggondozás kapcsolatára is.
A továbbiakban egy, a fentiek szellemében fogant projektet és az azt megalapozó szakirodalmi hátteret mutatjuk be, melyben találkozik a szakrális körtánc műfaja, a táncterápia és a hátrányokkal küzdő tehetséges tanulók gondozása. A projekt a Kőbányai Pedagógiai Szakszolgálatban a Nemzeti Tehetség Program pályázati támogatásában valósult meg. A program kísérleti jelleggel, 12–14 éves általános iskolások, pszichológus, dramatista, művészetterapeuta, táncterapeuta, körtánc tanár bevonásával Össz-Tánc-Szín-Ház néven indult. Ennek a tehetséggondozó projektnek az egyik pilléreként működő körtáncterápiás fókuszú műhelyt mutatja be jelen írásunk.
A műhelyfolyam konkrétumainak bemutatását megelőzi az azt megalapozó, háromoldalú elméleti háttér felvázolása: a szakrális körtánc műfaj jellemzése, a tehetséggondozás aktuális szempontjainak bemutatása és a körtánc műhely felépítésében és működésében erőteljesen jelenlévő táncterápiás alapok megjelenítése is megtörténik. A csoportfolyamat bemutatását követően egy SWOT típusú összefoglalót adunk a munkafolyamatról, amely tartalmazza a projekt erősségeit és kihívásait is.

Megjelent
2021-02-28
Folyóirat szám
Rovat
Módszertan