A Sellyei Egészségfejlesztési Iroda két lakossági mozgásprogramjával kapcsolatos tapasztalatok

  • Barta Ildikó Sellyei Egészségfejlesztési Iroda, Sellye
  • Batári Nikoletta Sellyei Egészségfejlesztési Iroda, Sellye
  • Mészáros Dániel Sellyei Egészségfejlesztési Iroda, Sellye
  • Magasi Ilona Sellyei Egészségfejlesztési Iroda, Sellye
Kulcsszavak: egészségfejlesztési iroda, fizikai aktivitás, sikeres program, edzőtermi edzés, túraklub

Absztrakt

A 2018 májusa óta a Sellyei járásban működő egészségfejlesztési iroda számos egyéni, csoportos és közösségi programot szervezett és bonyolított le fennállása óta. Az évek során ezek egy része egyértelműen sikeresnek mondható, míg mások kevésbé sikeresnek bizonyultak. Közleményünkben ezek közül két programot ismertetünk részletesen. Az „Edzőtermi beszoktató csoport” egyrészt a férfi célcsoport eredményes elérésében, másrészt a program kifejezett megtartó erejében volt kiemelkedő. A „Túraklub” egy nagy létszámú, közkedvelt programelemként indult, azonban a kezdeti sikert követően az érdeklődés folyamatosan csökkent. Az egészségfejlesztési irodák korlátozott anyagi és humán erőforrás kapacitásokkal rendelkeznek. A rendszeresen megtartásra kerülő programelemek esetében különösen fontos, hogy figyelmet fordítsanak a résztvevők toborzása mellett azok megtartására, a lemorzsolódás csökkentésére.

 

Hivatkozások

Makai, A. (2019). A felnőtt lakosság fizikai aktivitásának és szocio-demográfiai jellemzőinek összefüggései kvantitatív vizsgálatok és egy egészségprogram tükrében. (Doktori [Ph.D] értekezés, Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Egészségtudományi Doktori Iskola).

World Health Organization. (2022. június 2.). Hungary physical activity factsheet (2018). https://www.who.int/europe/publications/m/item/hungary---physical-activity-factsheet-(2018)

World Health Organization. (2020. november 25.). WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

Megjelent
2022-12-29
Hogyan kell idézni
Barta, I., Batári, N., Mészáros, D., & Magasi, I. (2022). A Sellyei Egészségfejlesztési Iroda két lakossági mozgásprogramjával kapcsolatos tapasztalatok. Egészségfejlesztés, 63(4), 38-46. https://doi.org/10.24365/ef.8785
Folyóirat szám
Rovat
EFI tematikus különszám