Az egészségfejlesztési irodák munkája az egyén egészségi állapotának felmérésében és fejlesztésében

  • Szabó-Besenyei Zsófia Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Egészségfejlesztési Osztály, Egészségfejlesztési Iroda Nyíregyházi Járás, Nyíregyháza
  • Sárosiné Udud Tünde Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Egészségfejlesztési Osztály, Egészségfejlesztési Iroda Nyíregyházi járás, Nyíregyháza
  • Németh Ágota Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Egészségfejlesztési Osztály, Egészségfejlesztési Iroda Mátészalkai Járás, Mátészalka
  • M. Kornyicki Ágota Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Egészségfejlesztési Osztály, Nyíregyháza
Kulcsszavak: egészségfejlesztés, egyéni tanácsadás, alapellátás, egészségmegőrzés

Absztrakt

A fejlett országokban ma is listavezető halálok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos megbetegedések miatti halálozás. Az utóbbi időben egyre inkább felismerésre kerültek azok az egészségveszteséget okozó, jelentős populációt érintő megbetegedések, melyek elsősorban a lakosság mentális jóllétét határozzák meg. Az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok korfája alapján várható, hogy a közeljövőben jelentős számú háziorvos kerül inaktív állományba, hiszen a jelenleg praktizáló háziorvosok kétharmada 55 év feletti életkorral rendelkezik. Éppen ezen okok miatt válik elengedhetetlenné a társadalom számára, hogy a prevencióra és az egészségfejlesztésre nagyobb hangsúly helyeződjön. Az Egészségfejlesztési Iroda hálózat létrehozásának egyik kiemelet célja volt, hogy az egészségügyi ellátórendszer – elsősorban - primer prevenciós funkcióit fokozza a tevékenységeivel, továbbá a lakosság egészségtudatosságának növelje a programjaival. Az egészségügyi alapellátásban a népegészségügyi, egészség-központú szemlélet szerepének növeléséhez a szakemberek e területekre vonatkozó ismereteinek, kompetenciáinak növelése is szükséges. Az Egészségfejlesztési Irodák létrehozásának fő célja a lakosság egészségmagatartásának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése. További feladat az egészségügyi alapellátásban résztvevők és a civil és egyéb intézmények partnerhálózatban való szervezése, továbbá az alapellátás egyes egészségfejlesztő tevékenységeinek (pl.: egyéni állapotfelmérés) segítése. A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodái által végzett egyéni állapotfelmérés és tanácsadási feladatok hatékonyságát és a jövőben javítandó részterületek bemutatását célozza az írás.

   

Hivatkozások

A 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500123.tv Megtekintve: 2022. 04. 29.

Balás, G., Habarics, A., Nagy, G., Czaller, L., Kulcsár, G. és Luksander, A. (2012). Vásárosnaményi kistérségi tükör – Helyzetfeltárás. Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Bertalanné Gáncs, Zs. (2014). Egészségfejlesztési Iroda Mosonmagyaróváron. IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy, 13(5), 35–36.

Fügedi, B., Nagyváradi, K. és Kocsis, Cs. (2010). Egészségi állapot és egészségmagatartás vizsgálata aktív korú munkavállalók körében. Egészségfejlesztés, 51(5–6), 21–29.

Központi Statisztikai Hivatal. (2022). Éves településstatisztikai adatok 2020-as településszerkezetben. https://map.ksh.hu/timea/?locale=hu Megtekintve: 2022. 04. 26.

Remetehegyi, I., Dózsa, Cs. és Németh, É. (2016). Népegészségügy az egészségügyben – Az Egészségfejlesztési Irodák fennmaradásának kérdései. IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy, 15(1), 36–40.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. (2017). Egészségfejlesztési programterv Az EFOP-1.8.19-17 kódszámú, „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése” című Felhívásra benyújtandó, Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a Vásárosnaményi Járásban c. támogatási kérelemhez.

Megjelent
2022-12-29
Hogyan kell idézni
Szabó-Besenyei, Z., Sárosiné Udud, T., Németh, Ágota, & M. Kornyicki, Ágota. (2022). Az egészségfejlesztési irodák munkája az egyén egészségi állapotának felmérésében és fejlesztésében. Egészségfejlesztés, 63(4), 92-101. https://doi.org/10.24365/ef.9028
Folyóirat szám
Rovat
EFI tematikus különszám