A szénhidrátok és a gastrointestinalis rendszer

  • Dr. Lőrinczi Csaba DPC-OHII Infektológiai Osztály
  • Dr. Iliás Ákos Semmelweis Egyetem, Klinikai Központ, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Budapest
Kulcsszavak: szénhidrát, gyulladásos bélbetegségek, emésztés, mikrobiom, vastagbéldaganat

Absztrakt

ÖSSZEfOGLALÁS: Napjainkban egyre elterjedtebb az úgynevezett „nyugati típusú” diéta, amelynek jellegzetessége a nagy mennyiségű zsír-, illetve szénhidráttartalom és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nagy aránya. Az emberi szervezet az evolúció során azonban nem ehhez a diétához adaptálódott, így az étrenddel bevitt jelentős kalória megterheli a testünket, köztük a gastrointestinalis rendszert és különböző betegségek kialakulásához vezethet. A legalapvetőbb zavar a bél mikrobiom megváltozása, amely a bél permeabilitásának fokozásán keresztül a mucosalis immunitás zavarát okozza. A közleményben a szerzők a különböző szénhidrátok útját mutatják be az emésztőrendszerben, illetve ezek kapcsolatát a bélben lezajló patológiás folyamatokkal.

Információk a szerzőről

Dr. Lőrinczi Csaba, DPC-OHII Infektológiai Osztály

A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályán dolgozik belgyógyászinfektológusként. Jelenleg gasztroenterológiai szakképzését tölti. Fő érdeklődési területe a hepatológia, azon belül is a zsírmáj és a nem invazív fibrosis markerek.

Megjelent
2024-01-14
Rovat
Összefoglaló közlemény