A fogágybetegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) lehetséges összefüggései

Irodalmi áttekintés

  • Renáta Martos DEOEC Fogorvostudományi Kar, Debrecen
  • Ildikó Márton DEOEC Fogorvostudományi Kar, Debrecen
Kulcsszavak: parodontitis, COPD, exacerbáció, bakteriális flóra

Absztrakt

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a légutak és a tüdő parenchyma együttes, irreverzibilis, szövetkárosító gázok és részecskék hatására kialakuló gyulladásos eredetű megbetegedése, amely a felnőtt lakosság 4–7%-át érinti.
A betegség kialakulásának legfőbb etiológiai faktora a dohányzás, míg progressziójában a szervezetben, köztük a szájüregi perzisztáló bakteriális fertőzések játszanak kulcsfontosságú szerepet. A COPD napjainkban a halálokok rangsorában világszerte a 4–6. helyen áll. Magyarországon a becsült betegszám 400–500 ezer közé tehető. Tekintettel arra,
hogy az elmúlt évek során a betegség mortalitása folyamatosan növekvő tendenciát mutatott, a kezelés hatásfoka csökkent, az alkalmazott gyógyszerek ára is egyre emelkedett, a kórforma kialakulásának megelőzése kiemelt fontosságúvá vált.
Jelen cikk áttekintést ad a fogágygyulladás és a COPD kialakulása és progressziója közötti összefüggésekről a témában közölt szakirodalom alapján.

Megjelent
2011-09-15
Hogyan kell idézni
MartosR., & MártonI. (2011). A fogágybetegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) lehetséges összefüggései: Irodalmi áttekintés. Fogorvosi Szemle, 104(3), 87-92. Elérés forrás https://ojs3.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/5493
Rovat
Összefoglaló cikk (review)