A bakonyi primer oxidos mangánércek nyomelem- és ritkaföldfém-geokémiai vizsgálata

  • Lóránd Biró MTA CSFK, Földtani és Geokémiai Intézet, E-mail: birolori@gmail.com
  • Elemér Pál-Molnár Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék, MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport
Kulcsszavak: Dunántúli-középhegység, Úrkút, Eplény, Csárda-hegy, primer oxidos mangánérc, ritkaföldfémek

Absztrakt

Munkánk során a bakonyi primer oxidos mangánércek (Úrkút: Csárda-hegy, Eplény) komplex, genetikai szempontú nyomelem és ritkaföldfém vizsgálatát tűztük ki célul. Olyan kérdésekre  kerestük a válaszokat, hogy a primer ércek pontosan milyen genetikájúak, valamint, hogy az eplényi és a csárda-hegyi primer oxidos ércek azonos genetikájúnak tekinthetők-e?
Kiszámítottuk az egyes érctípusok nyomelem- és ritkaföldfém- dúsulási tényezőit, az egyes ritkaföldfém anomáliákat, a közepes ritkaföldfémek dúsulását, valamint a ritkaföldfém-csoportok frakcionációs értékeit is.
A paraméterek szerint a primer ércek hidrotermás genetikájúak, azonban a waad minták esetében jóval erősebb a hidrogenetikus eredetre utaló magas ritkaföldfém-koncentráció. Így tehát a primer ércek (Csárda-hegy, Eplény) azonos genetikájúak, míg a waad minták leginkább hidrogenetikusak, melyeknél még erősen mutatkozik a hidrotermás hatás.

Megjelent
2015-06-01
Rovat
Értekezés