Táplálásterápiás konszenzus 2022

A dietetikus szerepe a klinikai tápállás megvalósításában a legfrissebb szakmai irányelvek alapján

  • Dr. Pálfi Erzsébet Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Tudományos Bizottság
  • Dr. Molnár Andrea Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Tudományos Bizottság, Nutricia Specialized Nutrition, Danone Hungary Kft.
  • Kovács Andrea Nutricia Specialized Nutrition, Danone Hungary Kft., Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskola
  • Havasi Anikó Nutricia Specialized Nutrition, Danone Hungary Kft
  • Szűcs Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskola, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Kulcsszavak: dietetikus, klinikai táplálás, konszenzus

Absztrakt

Hazánkban a klinikai táplálás egy olyan orvosi felügyeletet igénylő intervenció, amelynek megtervezésében, kivitelezésében és a hatékonyság követésében a szakképzett dietetikus nagyon sokat tudna segíteni az orvosnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2022 augusztusában szakmai összefoglalót állított össze, amely bemutatja a dietetikus feladatait és kompetenciáját a táplálásterápiában. Ez az összefoglaló – amelynek szövegét jelen cikk adja közre – képezi az alapját annak a konszenzusnak, amellyel az MDOSZ vezetősége felkereste a hazánkban működő, a klinikai táplálás által érintett orvosszakmai társaságokat, kérve támogatásukat és egyetértésüket az orvos-dietetikus együttműködésre vonatkozóan a klinikai táplálás során, felhívva ennek jelentőségére azok figyelmét, akik eddig még nem, vagy csak ritkán fordultak konzultációs lehetőséggel dietetikushoz.

Információk a szerzőről

Dr. Pálfi Erzsébet, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Tudományos Bizottság

Dietetikus, okleveles élelmiszer minőségbiztosító agrármérnök Msc. Doktori fokozatát egészségtudományok tudományterületen szerezte. A Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékén főiskolai docens, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományok Doktori Iskola témavezetője 2015-től. 1998-tól dolgozik terápiás dietetikusként, 2001-től főiskolai oktatóként. Fő kutatási területe a terápiás dietetikai kutatások, beleértve a tápláltsági állapot, valamint a dietetikai klinikai gyakorlat vizsgálatát

Megjelent
2023-01-25
Folyóirat szám
Rovat
Összefoglaló közlemény