A társadalmi-gazdasági tényezők hatása az alultápláltságra Közép-Ázsiában

Kulcsszavak: alultápláltság, élelmezésbiztonság, politikai stabilitás, Közép-Ázsia

Absztrakt

A globális éhínségindex az alultáplált emberek számának aggasztó növekedéséről számol be, amely a 2017-es 572 millióról 2023-ra 735 millióra emelkedett, rávilágítva a tartós globális kihívásokra. Közép-Ázsiában az alultápláltság komoly veszélyt jelent a közegészségügyre, és milliók gazdasági és társadalmi fejlődését akadályozza. Ez a tanulmány hangsúlyozza a politikai stabilitás és a hazautalások kritikus szerepét, melynek a régióban az alultápláltságot befolyásoló elsődleges meghatározó tényezői. Egy fix hatású paneladat-modell segítségével elemezzük e kulcsfontosságú tényezők hatását az élelmezésbiztonságra, más gazdasági és társadalmi mutatókkal együtt. Eredményeink azt mutatják, hogy a magasabb pénzátutalások fordítottan arányosak az alultápláltsággal, ami arra utal, hogy a háztartások pénzátutalásokból származó jövedelmének növekedése nagymértékben javítja az élelmiszerhez való hozzáférést és az élelmezésbiztonságot. Az elemzés rávilágít továbbá arra, hogy a politikai stabilitás döntő szerepet játszik az alultápláltság mérséklésében, mivel a stabilabb kormányzás alacsonyabb élelmiszer-biztonsági rátával jár együtt. Ezek a felismerések hangsúlyozzák a politikai stabilitást elősegítő és a hazautalások áramlását ösztönző célzott politikák szükségességét, miközben biztosítják az élelmiszerekhez való inkluzív hozzáférést és a helyi termelést.

Szerző életrajzok

Stalbek Bopushev, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gazdasági és Regionális Tudományok Doktori Iskola

PhD hallgató

István Fehér, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Professor Emeritus

Norbert Bozsik, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet

Főiskolai tanár

Hivatkozások

Abdullah, Qingshi, W., & Akbar, M. (2022). A Spatial Panel Analysis of Food Security and Political Risk in Asian Countries. Social Indicators Research, 161(1), 345–378. https://doi.org/10.1007/s11205-021-02821-5

Adeyeye, S. A. O., Adebayo-Oyetoro, A. O., & Tiamiyu, H. K. (2017). Poverty and malnutrition in Africa: a conceptual analysis. In Nutrition and Food Science (Vol. 47, Issue 6, pp. 754–764). Emerald Group Publishing Ltd. https://doi.org/10.1108/NFS-02-2017-0027

Cassimon, D., Fadare, O., & Mavrotas, G. (2022). The impact of governance and capital flows on food and nutrition security and undernourishment. Further evidence from Sub-Saharan Africa.

Duisenbekova, A., Kulisz, M., Danilowska, A., Gola, A., & Ryspekova, M. (2024). Predicting Food Consumption to Reduce the Risk of Food Insecurity in Kazakhstan. Economies, 12(1). https://doi.org/10.3390/economies12010011

Eini-Zinab, H., Edalati, S., Sobhani, S. R., Kezabi, M. F., & Hosseini, S. (2020). Undernourishment trends and determinants: an ecological study of 76 countries. Public Health, 186, 230–239. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2020.07.013

Erokhin, V., Diao, L., Gao, T., Andrei, J. V., Ivolga, A., & Zong, Y. (2021). The Supply of Calories, Proteins, and Fats in Low-Income Countries: A Four-Decade Retrospective Study. International Journal of Environmental Research and Public Health 2021, Vol. 18, Page 7356, 18(14), 7356. https://doi.org/10.3390/IJERPH18147356

FAO. (2023a). Europe and Central Asia - Regional Overview of Food Security and Nutrition 2023. In Europe and Central Asia - Regional Overview of Food Security and Nutrition 2023. FAO. https://doi.org/10.4060/cc8608en

FAO. (2023b). The State of Food Security and Nutrition in the World 2023. In The State of Food Security and Nutrition in the World 2023. FAO; IFAD; UNICEF; WFP; WHO; https://doi.org/10.4060/cc3017en

Gujarati, D. (2004). Basic Econometrics (4th edition). The McGraw-Hill Companies.

Hill, R. Carter., Griffiths, W. E., & Lim, G. C. (Guay C. ). (2011). Principles of econometrics. Wiley.

Islam, Md. S. (2021). Influence of Socioeconomic Determinants on Undernourishment in South Asia: A Panel Cointegration Analysis. Health Scope, 10(2). https://doi.org/10.5812/jhealthscope.109082

Junussova, M., Mogilevskii, R., Maulsharif, M., Macchioni Giaquinto, A., Mane, E., Enikeeva, Z., Ianova, M., Niiazaliev, B., & Chalbasova, S. (2024). Gendered impact of the COVID-19 pandemic on food security, agricultural production, income and family relations in rural areas of Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan - Working Paper, 76. https://doi.org/10.4060/cd0401en

Krawinkel, M. B. (2012). Overcoming undernutrition with local resources in Africa, Asia and Latin America. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(14), 2757–2759. https://doi.org/10.1002/JSFA.5822

Mulyo, J. H., Prasada, I. Y., & Nugroho, A. D. (2023). Impact of political and security stability on food security in developing countries: Case of Africa, Asia, Latin America and the Caribbean. Agricultural Economics (Czech Republic), 69(9), 375–384. https://doi.org/10.17221/142/2023-AGRICECON

Murodova, S. (2018). Impact of Remittances and International Migration on Poverty in Central Asia: The cases of the Kyrgyz Republic, Tajikistan, and Uzbekistan. Journal of Applied Economics and Business Research JAEBR, 38–56.

Nugroho, A. D., Bhagat, P. R., Magda, R., & Lakner, Z. (2021). The impacts of economic globalization on agricultural value added in developing countries. PLoS ONE, 16(11 November). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0260043

Nugroho, A. D., Cubillos T., J. P., Bopushev, S. T., Bozsik, N., Fehér, I., & Lakner, Z. (2022). Effects of Corruption Control on the Number of Undernourished People in Developing Countries. Foods, 11(7). https://doi.org/10.3390/foods11070924

Poghosyan, T. (2020). Remittances in Russia and Caucasus and Central Asia: The Gravity Model.

Rabbi, M. F., Oláh, J., Popp, J., Máté, D., & Kovács, S. (2021). Food security and the covid-19 crisis from a consumer buying behaviour perspective—the case of bangladesh. Foods, 10(12). https://doi.org/10.3390/foods10123073

Smith, M. D., Kassa, W., & Winters, P. (2017). Assessing food insecurity in Latin America and the Caribbean using FAO’s Food Insecurity Experience Scale. Food Policy, 71, 48–61. https://doi.org/10.1016/J.FOODPOL.2017.07.005

Soriano, B., & Garrido, A. (2016). How important is economic growth for reducing undernourishment in developing countries? Food Policy, 63, 87–101. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.07.004

UN. (2023). The-Sustainable-Development-Goals-Report-2023.

Von Grebmer, K., Bernstein, J., Wiemers, M., Reiner, L., Bachmeier, M., Hanano, A., Chéilleachair, R. N., Foley, C., Sheehan, T., Gitter, S., Larocque, G., Guest, H. F., Geza, W., & Ndlovu, M. (2023). GLOBAL HUNGER INDEX THE POWER OF YOUTH IN SHAPING FOOD SYSTEMS A Peer-Reviewed Publication. www.globalhungerindex.org

World Bank/KNOMAD. (2024). Remittances Slowed in 2023, Expected to Grow Faster in 2024. Migration and Development Brief 40.

Zakaria, M., Junyang, X., & Fida, B. A. (2016). Trade Openness, Malnourishment and Income Inequality in South Asia.

Megjelent
2024-12-14
Hogyan kell idézni
BopushevS., FehérI., & BozsikN. (2024). A társadalmi-gazdasági tényezők hatása az alultápláltságra Közép-Ázsiában. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok - Gazdálkodás- és Szervezéstudományi folyóirat , 31-47. https://doi.org/10.33565/MKSV.2024.KSZ.01.02
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmány