Traumás fogsérülések ellátásával kapcsolatos ismeretek vizsgálata Dél-Magyarországon

  • Kristóf Buzás Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar
  • Zoltán Raskó Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika
  • Gábor Braunitzer Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar, Szájsebészeti Tanszék
  • József Piffkó Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika
  • Katalin Nagy Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar
Kulcsszavak: traumás fogsérülések, fogak baleseti sérülései, ellátási ismeretek, korona fraktúra, avulzió

Absztrakt

A vizsgálat célja a Dél-magyarországi régióban élők traumás fogsérülések ellátásával kapcsolatos ismeretek felmérése volt, és ezeket összevetni a nemzetközi szakirodalomban található eredményekkel.
A kérdőíves felmérés során 275 személyt kerestünk fel, legnagyobb számban szülőket (185 fő), valamint pedagógusokat, általános orvosokat és fogorvosokat (30-30 fő). A megkérdezett szülők 73,62%-a a kérdések közül helyesen határozta meg egy 9 éves gyermek felső középső metszőfogának várható típusát, és 65,03%-a a korona fraktúrájának ellátását. Avulziót csupán 39,26%-uk látna el helyesen, míg eszméletvesztés esetén 92,64%-uk cselekedne megfelelően. A megkérdezett szülők 76,7%-a nem találta megfelelőnek tudását, azonban 74,9%-ukat érdekelné több információ a témáról. Szignifikáns összefüggést találtunk a fog várható típusának helyes meghatározása és a magasabb végzettség (p<0,01), valamint a látott traumás fogsérülések számának (p=0,01) növekedése közt. A szülők tudása jobbnak bizonyult a nemzetközi vizsgálatokban ismertetett adatoknál, de a további három csoporthoz viszonyítva gyengébb eredményt értek el. A pedagógusok és az általános orvosok tudása szinte azonos volt. A legjobb eredményt a fogorvosok érték el.
A szülők traumás fogsérülésekkel kapcsolatos ismeretei hiányosak, de a pedagógusok és az általános orvosok tudása sem minősíthető tökéletesnek a témában, ezért az ilyen típusú sérülésekkel potenciálisan kapcsolatba kerülő populáció számára széleskörű felvilágosító munkát tartunk szükségesnek.

Megjelent
2014-12-15
Hogyan kell idézni
BuzásK., RaskóZ., BraunitzerG., PiffkóJ., & NagyK. (2014). Traumás fogsérülések ellátásával kapcsolatos ismeretek vizsgálata Dél-Magyarországon. Fogorvosi Szemle, 107(4.), 115-123. Elérés forrás https://ojs3.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/5372
Rovat
Eredeti cikk (original article)

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei