Biotípus jelentősége a fogászati-parodontális kezelések kiszámíthatóságában

Irodalmi összefoglaló és keresztmetszeti vizsgálat

  • Dániel Palkovics Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Parodontológiai Klinika, Budapest
  • István Gera Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Parodontológiai Klinika, Budapest
Kulcsszavak: biotípusmérés, szonda-transzparencia, keresztmetszeti vizsgálat

Absztrakt

Háttér: A feszes íny dimenziója fontos szempont a parodontális egészség fenntartásában, a bakteriális plakk akkumulációjára adott válaszreakciójában, és befolyásolja fogászati sikeres kimenetelét. Ezért a gingivális biotípus meghatáro-
zása kiemelt fontosságú a fogorvosi gyakorlatban. Keresztmetszeti vizsgálatunk célja, hogy egészséges egyénekben meghatározzuk a gingiva vastagságát és szélességét parodontálisan, és antropometriai adatokat szolgáltassunk a magyar lakosságról.
Anyag és eszköz: A vizsgálatban 68 parodontálisan egészséges páciens vett részt. Átlagéletkoruk 21 év volt (14–28 év). A biotípust a szonda gingivális transzparenciája alapján határoztuk meg az egyes fogak mellett, a fogak buccalis oldalán a középvonalban. Három biotípus osztályt különítettünk el. Amennyiben az íny vastagsága > 1 mm, akkor vékony biotípusról, ha 1–2 mm, akkor közepes biotípusról, ha pedig < 2 mm, akkor vastag biotípusról beszélhetünk. A biotípust és az íny szélességét egyaránt UNC-15 parodontális szondával határoztuk meg. Az adatokat statisztikailag elemeztük és összehasonlítottuk egymással, nem, állcsont és fogcsoport szempontjából.
Eredmények: Vékony biotípus szignifikánsan gyakrabban fordult elő nőkben, a férfiakban a vastag biotípus volt dominánsabb. Gyakori volt az egy állcsonton belüli biotípusváltás az egyes fogcsoportok között. A keratinizált íny átlagszélessége nagyobb volt a maxillán, mint a mandibulán. A biotípus és a fogak mellett mért ínyszélességek között nem találtunk szoros összefüggést. Manifeszt ínyrecesszió csak vékony biotípus esetén fordult elő.
Konklúzió: Felmérésünkben megállapítottuk, hogy a biotípus nemenként és fogcsoportonként igen eltérő lehet, és hogy a biotípus nem volt hatással a keratinizált íny szélességére.

Megjelent
2016-06-15
Hogyan kell idézni
PalkovicsD., & GeraI. (2016). Biotípus jelentősége a fogászati-parodontális kezelések kiszámíthatóságában: Irodalmi összefoglaló és keresztmetszeti vizsgálat. Fogorvosi Szemle, 109(2.), 45-55. https://doi.org/10.33891/FSZ.109.2.45-55
Rovat
Összefoglaló cikk (review)