Fogászati anyagokkal szemben kialakuló allergiás megbetegedések és ellátásuk hatékonyságának vizsgálata az észak-alföldi régióban

  • Márta Szepesi kiváltDebreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar, Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék
  • Tünde Radics kiváltDebreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar, Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék
  • Géza Vitályos Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék
  • Csaba Hegedűs kiváltDebreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar, Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék
Kulcsszavak: allergia, allergén, polimer, fém

Absztrakt

Az allergiás megbetegedések felismerése és kezelése az egészségügy összes területén nagy kihívást jelent. A fogászatban alkalmazott anyagok által kiváltott allergiás reakciók sokfélesége és a kezelésükből adódó anyagi terhek indokolttá teszik a terület pontosabb megismerését.
A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának Allergológiai szakrendelésén 1996 és 1998 között megjelent, pozitív allergiás reakcióval rendelkező, majd később kontrollvizsgálatra visszarendeltek körében vizsgáltuk a betegek nem és kor szerinti megoszlását. Vizsgáltuk az allergének előfordulási gyakoriságának sorrendjét és a túlérzékenységi eloszlást a főbb allergéncsoportok szerint. Tanulmányoztuk továbbá a javasolt kezelések elvégzettségének arányát, valamint az elvégzett kezeléseket követő változásokat.
A nők esetében a férfiakkal összehasonlítva több mint ötszörös előfordulási gyakoriságot tapasztaltunk (16% férfi, 84% nő). A leginkább érintett korosztály a 20–39 évesek (31%), valamint a 40–49 évesek (31%) csoportja. A betegek 75%-a kombinált (fémre és polimerre is kialakult) allergiában szenved. A fémek körében leggyakrabban előforduló allergén a palládium-klorid volt (70,7%), a polimerek közül pedig a TEGDMA (trietilénglikol-dimetakrilát) (49,7%). Az allergiai szakvizsgálatok eredményeként javasolt beavatkozások 63%-ban valósultak meg és ezen belül a terápiás beavatkozások a betegek 48%-nál a tünetek enyhülését eredményezték.

Megjelent
2014-12-15
Hogyan kell idézni
SzepesiM., RadicsT., VitályosG., & HegedűsC. (2014). Fogászati anyagokkal szemben kialakuló allergiás megbetegedések és ellátásuk hatékonyságának vizsgálata az észak-alföldi régióban. Fogorvosi Szemle, 107(4.), 135-139. Elérés forrás https://ojs3.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/5375
Rovat
Eredeti cikk (original article)